sâmbătă, 20 februarie 2010

initiatii sau mistii

Mistii

In Imperiul Roman existau multe religii de mistere in care initiatii primeau tainele vreunui cult. Cuvantul mystii inseamna initiat. In Imperiul Romanamintim cateva religii de mistere in care mistiul primea gradat tainele cultului respectiv.
1. Misterele din Eleusis
2. Misterele lui Dionisos
3. Misterele lui Mithra s.a.
Pentru o mai buna intelegere a cuvantului mistii vom analiza misterele din Eleusis, mistere care aveau drept scop fundamental familiarizarea mistilor cu lumea de dincolo si cu tainele ei.
Plutarh, referindu-se la misterele din Eleusis ii numea pe misti de trei ori fericiti.
“In momentul mortii sufletul traieste o experienta similara acelora care sunt initiate in Mistere…La inceput se simt pierduti, obositi sa mearga in cerc, in infricosatoarele parcursuri ale intunericului care nu conduc nicaieri. Apoi o lumina minunata se arata ochilor, se trece in locuri pure si campii unde se aud sunete, se vad desisuri, cuvinte sacre solemne si viziuni divine care inspira un respect religios. Acolo initiatul, acum in totalitate eliberat se misca incoronat de o ghirlanda celebrand serbarea impreuna cu alti consacrati si puri si priveste din inalt multimea neinitiata, nepurificata, din noroi si tenebre si de frica mortii stand cu cei rai, in loc sa creada in fericirea de sus. “ Plutarh – fragment 168
Misterele se sarbatoreau de doua ori pe an. Misterele mici erau celebrate in martie, iar cele mari in octombrie la Eleusis. La misterele mari participau mistii ( initiatii ). La Eleusis veneau mistii dupa ce au sarbatorit 6 zile la Athena. In sanctuarul din Eleusis mistii erau primiti de preotul hierofant. La mistere erau admisi barbate si femei, greci si barbari. Erau exclusi cei impure care au varsat sange omenesc. Pe 1 octombrie se convocau initiatii. Pe 2 octombrie avea loc ceremonia de purificare. Cei care doreau sa fie initiate se duceau la golful din Faler strigand *Halade mystai* - “cei care doriti sa fiti initiate la mare” . Se aruncau in mare cu un purcelus in brate pentru sacrificiu. Seara mergeau la Eleusis. Noaptea aveau loc la Eleusis dansuri si cantece in onoarea Demetrei. Cei care doreau sa fie initiati beau o bautura sacra compusa din apa, faina de orez si menta numita kykeon. Apoi intrau in telesterion. Imnul catre Demetra specifica : “Fericiti cei care au dintre oameni, viziunea acestor mistere, cine nu e initiat in ritualuri sfinte nu va avea acelasi destin cand va ajunge, mort fiind, in tenebrele cele umede.”
Trebuie adaugat ca mistii intrau in lacasuri secrete din Eleusis si meditau la rapirea Persefonei si la viata de dincolo. Initierea era in 3 trepte. Cel care era initiat in misterele din Eleusis nu ii mai era frica de moarte.
2. Misterele lui Dionisos constau in antrenarea initiatilor in dansuri si cantece in onoarea zeului in sine si degustarea vinului cel nou amestecat cu miere. Se credea ca la misterele lui Dionisos participa chiar si zeul in persoana. Pe 6 ianuarie avea loc in templul lui Dionisos preschimbarea apei in vin.
3. Cele mai caudate mistere erau cele legate de cultul lui Mithra – zeul soare. Existau 7 trepte de trecere ( initiere ) intre neofit si preot sau membrii ai cultului. Pentru initierea in misterele lui Mithra neofitul era pus intr-o groapa, pe deasupra era pus un gratar. Apoi pe gratar era sacrificat un taur. Femeile nu erau acceptate in cultul lui Mithra. De asemenea in slujbele lui Mithra se servea paine si vin.
Alte ritualuri de initiere constau in celebrarea castitatii ca in misterele lui Isis si in cultul zeitei Vesta. Deci mistiul era cel care era initiat in tainele vreunei religii. Sa mai spunem ca in cultul zeului Sabazius avea loc o masa rituala in onoarea zeului. Dar despre misti vom mai vorbi ca si despre mistere. Alte culte le cereau initiatilor :
- Sa joace in cinstea vreunui zeu – ca zeul Elagabal
- Sa cante imnuri de slava
- Sa indeplineasca ritualuri de curatire si purificare ( spalarea intr-un rau – ablatiunea )
- Sa poarte talismane sacre
- Sa cunoasca noi lumi subtile
- Sa intre in rezonanta cu zeii la nivel mental prin rugaciuni si celebrari de ritualuri specific
- Sa indeplineasca acte de devotiune catre zei
- Sa manance anumite lucruri sau sa fie vegetarieni
Un alt tip de initiere le primeau mistii la diversele scoli de filozofie.
De pilda pitagoreicii nu mancau carne, iar stoicii condamnau placerea si viata dezmatata. Cei mai celebrii erau neoplatonicienii care aveau scoli ale lor. Initiatul putea practica chiar si retragerea din lume si rugaciunea in temple izolate ca cei din templele egiptene.
In antichitate asadar cele mai célèbre mistere erau cele din Eleusis. Dar despre mistere si mistii vom mai vorbi.