sâmbătă, 20 februarie 2010

religia antica greco-romana si vrajitoria

Exista in tabara crestina, in special in cea ortodoxa, acuza ca religia antica greco-romana ar fi preocupata de practicarea vrajitoriei, aducandu-se ca argument chiar faptele zeilor care au transformat diversi oameni in animale : paienjeni, lebede, cerbi sau broaste.
Trebuie spus ca aceste transformari au avut un rol educativ asa cum si masacrarea unui numar de evrei de catre profetii vechiului testament, atunci cand poporul ales cadea in apostazie, este prezentat tot ca un rol educativ si chiar coercitiv.
Prin aceste transformari oamenii vedeau ca raul este pedepsit iar binele rasplatit. Astfel regele Midas a primit de la zeul Bacchus darul de a preface totul in aur pentru ca l-a ospatat. Batranii Philemon si Baucis au fost transformati dupa moarte in meri pentru ca i-au ospatat pe Zeus si Hermes ! Cycnus a fost salvat de zei de la moarte fiind transformat in lebada. Esenta religiei antice greco-romane nu erau aceste transformari ci comuniunea cu zeii si cu duhul lor, Bonus Genius, dar si cu lupta cu daimonii rai si cu viciile ! Vrajitoria era chiar atacata de religia antica greco-romana !
De ea se ocupau doar renegatele care, neintelegand tainele zeilor, nu se puteau ridica la cunoasterea divinului si intrau in contact cu spirite neevoluate, maligne care faceau tot felul de rele. Astfel vrajitoarele din Tessalia il transforma pe Lucius in magar !
Zeita egipteana Isis ii reda infatisarea omeneasca, demonstrand bunatatea zeilor si pronia lor fata de fiinta umana. De asemenea Orfeu lupta cu Hecate si adoratoarele ei. Vrajitoarea Circe este pedepsita de eroi, iar poetul o zugraveste in culori negre. Vrajitoarele ocupau Tartarul sau Infernul si erau sub “protectia” Hecatei cea cu trei capete care stapanea cainii. Astfel vrajitoria a fost blamata de catre religia antica greco-romana. Mai mult, hierofantii refuzau sa initieze in tainele Demetrei vrajitoarele, magii sau ucigasii. Se poate spune ca in zilele noastre daimonii cei rai, dusmani ai zeilor si ai divinitatii s-au jucat de-a zeii si au furat din tainele zeilor in special cea privind prorocia patronata de Apollo. Astfel ei “prezic” viitorul ! Dar daimonii cei rai au si alte activitati maligne :
- Fac rau
- Ataca fiinta umana imbolnavind-o
Asclepios folosea taumargia. El vindeca oamenii cu ajutorul cuvintelor sacre, iar daimonii negri il imbolnavesc pe om cu ajutorul aceluiasi cuvant profetiind blesteme sau cu ajutorul unor substante : mercurul.
Un rol aparte in religia antica greco-romana il avea asadar taumargia adica vindecarea prin credinta.
Retineti : vrajitoarele erau marginalizate in religia antica greco-romana. Ele se supuneau duhurilor din Infern si Hecatei. Vrajitoarele erau combatute de catre hierofanti sau de catre alti preoti ai zeilor. Anticii aveau chiar :
- Carti de exorcizare
- Carti de desfacere a vrajitoriilor
- Carti de vindecare prin intermediul credintei si al zeilor
Se folosea invocatiile catre zeii mari pentru a alunga raul, a combate blestemele si vrajitoarele. Vrajitoarele erau dusmanii zeilor !
Dar despre acest subiect vom mai vorbi…