miercuri, 11 februarie 2009

Monumente antice - Coloseumul 1

MONUMENTE ANTICE

COLOSEUMUL
Cel mai mare si mai faimos amfitreatru antic roman. Imparatul Vespasian care a condus ( a domnit la) Roma intre AD 69– AD 79, a inceput constructia Coloseumului iar fiul sau imparatul roman Titus la inaugurat in A.D. 80. Coloseumul a fost terminat de catre fiul cel mic al lui Vespasian, Domitian, care i-a urmat lui Titus ca imparat in A.D. 81. Structura a fost la inceput numita “Amfiteatrul Flavian”. Modificarile si restaurile intreprinse in urma incendiilor si cutremurelor au durat pana la inceputul secolului al VI-lea A.D. In secolele urmatoare coloseumul a suferit din cauza neglijarii, cutremurelor si deteriorarii produse de catre constructorii orasului. Totusi, ceva mai mult de o treime din arcadele exterior cuprinzand si o parte din arcadele din partea de nord au ramas in picioare. Scheletul intern pe care se sprijinea “cavea” (spatial pentru spectator) , este de asemenea intact. Toate ornamentele din marmura si metal a disparut din pacate. Coloseumul este elliptic, masurand 189 metri in lungime si 156 metri latime. Exteriorul sau, 47 de metri in inaltime este o structura avand trei etaje cu arcade si un al patrulea nivel superior “strapuns” de niste mici ferestre.
Fiecare dintre aceste trei nivele avea cate 80 de arcade. Zidul exterior si scheletul interior pana la al doilea nivel a fost construite din blocuri mari de carbonat de calciu legate intre ele cu elemente metalice-in rest, au fost folosite betonul, caramida si roci usoare. Ferestrele arcadelor care au supravietuit sunt “inramate” de coloane impresionante, dar nefunctionale costruite in diferite stiluri arhitectonice – toscan, ionic si corintinian. Al patrulea nivel este decorat in stil corintinian. In vremurile de glorie ale Coloseumului statui impresionante umpleau spatiile goale create de arcade, iar scuturi metalice erau atasate spatiilor dintre marile ferestre de la “etajul” al patrulea.
Deasupra acestor ferestre exista o linie, un rand continuu de console in care erau sculptate niste spatii de sustinere pentru catargele proiectate in exterior prin spatiile corespunzatoare din cornise. Aceste catarge sustineau un acoperament folosit pentru a-I proteja pe spectatori de razele soarelui.
In spatele fiecarei arcade exterioare doua coridoare inconjurau Coloseumul, iar dincolo de acestea existau alte doua coridoare concentrice mai mici. Coridoarele aveau scari care ofereau posibilitatea accesului rapid in toate spatiile arenei. Scarile se prelungeau pana la podium, ( sau platform) delimitand arena central. Pe podium erau scaune din marmura pentru spectatorii alesi si “boxe” individuale pentru imparat si oficialii de prin rang ai Romei.
“Cavea” este zona aflata in spatele podiumului, separate de acesta printr-un zid mic ( scund ) si o pasarela. Despartita prin spatii de trecere in sectiuni cu unghiuri ascutite, “cavea” urca spre un zid inalt, care era “strapuns” de mici ferestre pentru a lumina coridorul din sparele sau. Deasupra a toate acestea se afla o galerie cu scaune din lemn, care era acoperita in spate de un mic balcon. Capacitatea de primire a spectatorilor se estimeaza de catre cercetatorii moderni la aproximativ 50 000 de spectator.
Arena eliptica din interiorul Coloseumului masura 85 de metri lungime si 53 de metri latime si era practic o “groapa” inconjurata de un zid inalt proiectat/gandit pentru a-I proteja pe spectator de animalele salbatice folosite deseori in luptele purtate in arena.
Platforma arenei era construita din lemn si acoperita cu nisip, iar sub platform se aflau sisteme sophisticate pentru aceea vreme, scripeti, lifturi si alte mecanisme complexe. Sangeroasele si nedreptele lupte intre gladiatori au fost abolite in A.D.404, iar ultima lupta intre animale se spune ca ar fi avut loc in A.D. 523. Restaurarea majora a Coloseumului a inceput in anul 1995. La acea data vizitatorii aveau la dispozitie doar 15% din arena. Scopul restaurarii a vizat refacerea zidurilor exterioare si fundatiilor, curatarea structurii si deschiderea pentru public acelor 85% ramase de vizitat si studiat. Primele spectacole artistice au avut loc in anul 2000 A.D., cand Teatrul National din Grecia a oferit trei tragedii ale marelui dramaturg grec Sofocle, una dintre ele fiind “Oediphus Rex”.