miercuri, 11 februarie 2009

Curente filozofice - pitagoreismul 1

CURENTE FILOZOFICE

PITAGOREISMUL

Pitagora ( 582-500 I H) unul dintre cei mai mari filozofi ai Greciei antice si unul dintre cei mai mari matematicieni ai tuturor timpurilor, omul a caror doctrine au avut o puternica influenta asupra lui Platon. Nascut pe insula Samos, Pitagora a fost initiat in invataturile marilor filozofi din perioada ionica timpurie Thales din Miles, Anaximander si Anaximenes. Pitagora paraseste in cele din urma insula Samos, dezgustat fiind de tirania regelui Polycrates. In jurul anului 530 B.C. Pitagora se stabileste in Crotona o colonie greceasca din sudul Italiei unde infiinteaza o noua miscare cu scopuri religioase, filozofice si politice cunoscuta sub numele de pitagoreanism. Filozofia lui Pitagora este cunoscuta numai datorita muncii discipolilor sai. Ascultarea si linistea ( tacerea ) , abstinenta alimentara (postul alimentar), simplitatea hainelor (vesmintelor), limitarea avutiilor personale si introspectiile frecvente ale propriei personae reprezinta “misterele” doctrine lui Pitagora. Adeptii doctrine credeau in imortalitatea si transmigratia sufletelor. Insusi Pitagora se spune ca ar fi afirmat faptul ca intr-o viata anterioara ar fi fost marele razboinic Euphorbus, un erou al razboiului troian si ca i-ar fi fost permisa amintirea tuturor vietilor anterioare in viata prezenta.
In domeniul matematicii Pitagora si-a adus aportul la cunoasterea stiintifica prin teoria numerelor – care cultiva conceptual de numar ca principiu fundamental al proportiei, ordinei si armoniei universal – si prin teorema ipotenuzei, una dintre cele mai mari descoperiri din domeniul geometriei a tuturor timpurilor; teorema valabila atunci, astazi si pentru vremurile viitoare. Teorema ipotenuzei care afirma si demonstreaza faptul ca intr-un triunghi dreptunghic suma patratelor catetelor este intotdeauna egala cu patratul ipotenuzei, este si astazi cunoscuta ca teorema lui Pitagora. Influenta geniului de care a dat dovada Pitagora nu se opreste la filozofie si matematica, astronomia fiind si ea parte dintre domeniile dezvoltate de catre marele ganditor grec. Adeptii lui Pitagora au revolutionat felul in care oamenii antichitatii vedeau universal, astfel ei au fost primii care vedeau pamentul ca pe un glob, ca pe o sfera gravitand in jurul Soarelui, impreuna cu celelalte planete. Ei au explicat armonia universala a corpurilor ceresti si a tuturor lucrurilor ca fiind un system functional intr-o sfera unica a realitatii care se misca in conformitate cu un algoritm mathematic sub forma unei scheme numerice. Discipolii lui Pitagora credeau ca sferele ceresti sunt despartite intre ele prin interval care corespund lungimilor corzilor unui instrument musical cosmic, astfel miscarea acestora ar genera sunete musicale numite “armonia sferelor ceresti”. Pitagora este considerat primul mathematician adevarat al umanitatii nu numai datorita muncii sale, dar si datorita faptului ca el a fost singurul care a accentuat idea ca studiul matematicii este un mijloc de a intelege relatiile dintre toate elementele lumii naturake care impreuna alcatuiesc Cosmosul.
Asa cum filozofia este iubirea de intelepciune, tot asa Pitagora este unul dintre oamenii care au iubit si pretuit intelepciunea prin faptele sale marete, prin modestie si prin perseverenta cu care a cautat sa descopere, sau macar sa inteleaga, tainele universului