joi, 12 februarie 2009

Atributiile zeilor

Zeii reprezinta Binele Absolut si Imuabil fiind fiinte de lumina care sunt mereu bune si care ne ajuta mereu. Dupa altii zeii salasluiesc in cer, in Empireu, fiind esente sau energii bune care au fost create de Supremul Zeus au Demiurg. Dar sa vedem mai intai natura zeilor.
Despre zeu Hierocles – comentand versurile lui Pitagora – spunea : “Zeul, revarsand binefacerile iubirii sale de oameni asupra intregului neam omenesc, imparte fiecaruia dupa cum merita, inaltandu-I pe cei buni pana la el , si intorcandu-I la datorie prin legile dreptatii pe cei ce au parasit rangul virtutii. “
De asemenea Zeul ( sau Stapanul Divin ) iubeste fiecare faptura. Hierocles spunea : “ Stapanul Divin nu uraste nici o faptura umana, dar care il indrageste pe omul de bine”. Despre atributiile zeilor Hierocles spunea ca ele deriva din Zeul Suprem care i-a creat pe ceilalti zei si ca ele sunt doar bune.
“Aceste esente sunt numite zei nemuritori, caci ele au pastrat vesnic aceleasi ganduri despre Zeul care le-a creat ; intotdeauna alipite binelui ce vine de la Zeu. “
Referindu-se tot la natura zeilor si atributiile lor Platon in Timaios spunea : “ Zeul este bun iar ce este bun nu este nicicand cuprins de rea vointa.”
Despre zei Seneca spunea : “ Vrei sa fii protejat de zei ? Fii bun. Cine face acest lucru este suficient.” Dar ce este Zeul ? Zeul este Binele Absolut si Imuabil.
In Corpus Hermeticum se spune : “Numai in Zeul insusi se afla Binele sau mai degraba, Binele este Zeul insusi.”
Zeul era frumos si Bun. El avea un corp perfect si inunda pe cei prezenti cu o energie benefica, innobilandu-i. Dar care erau semintele zeului ? In Corpus Hermeticum se spune : “ Semintele zeului sunt intr-adevar putine insa mari si frumoase si bune : virtutea, cumpatarea si credinta. Credinta este cunoasterea zeului , si oricine il cunoaste , fiind plin de toate lucrurile bune, are ganduri divine , spre deosebire de cei multi.”
Zeii, ne spune si Sallustius, “ sunt buni si ne ajuta mereu.”
Dar care sunt indatoririle oamenilor ? Cicero in opera sa Despre indatoriri spunea ca oamenii au trei indatoriri : “prima indatorire catre zeii nemuritori, a doua catre tara, a treia catre parinti si dupa aceea celelalte.”
Strabon spunea : “ trei sunt indatoririle cele mai mari ale tinerilor : zeii, parintii si legile.”
Pitagora, celebrul filozof si mathematician antic grec, spunea in Imnurile sacre urmatoarele :
“ Cinsteste inainte de toate pe zeii nemuritori, in ordinea ce le-a fost randuita de lege.”
Despre zei si legi Seneca spunea : “ mai intai trebuie sa crezi in zei, apoi sa stii ca ei conduc lumea, si apoi sa stii ca ei poarta de grija omului.”
Filozofii spuneau ca la slujba oamenii trebuie sa aiba sufletul curat.
“ Zeul nu se cinsteste prin aducerea unei multumiri de ofrande, decat numai cea care i se daruieste este o inima cu adevarat pioasa. “
Despre cinstirea zeilor Iulian Apostatul spunea ca legea veche interzice a-i vorbi de rau pe zei.
Despre necredinta sau lipsa de evlavie catre zei Seneca spunea : “ a fi impotriva zeilor este rau fie ca acest rau este facut in mod serios, fie ca este simulat.”
Tot anticii, spuneau ca Protagoras, un sofist celebru, s-a indoit de existent zeilor. El a fost alungat din cetate si cartile lui au fost arse. Iata insa o anecdota despre pronia ( purtarea de grija ) zeilor. Bias calatorea pe mare odata cu niste oameni rai intr-o corabie. Deodata s-a pornit o furtuna napraznica iar oamenii au inceput sa se roage la zei. Bias le-a spus : taceti din gura ca nu cumva sa afle zeii ca mergeti pe aceasta corabie si sa o scufunde ! “ Am vazut ca zeii sunt buni, iar semintele lor erau virtutea, cumpatarea si credinta. Dar ce le placeau la oameni zeilor ? Cicero spunea ca : “ zeilor le place piosenia si religiozitatea, justitia, nu superstitiile si crimele.”
Despre oamenii puri si evlaviosi Zeul Apollo spunea : “mai mult ma bucur in inima credinciosilor muritori decat in stralucitul Olimp.”
Hierocles era de parere ca : “ o inima cu adevarat pioasa si neclintita in iubire se uneste cu Divinitatea. “ Dar unde se aflau zeii ? Filozofii antici spuneau ca zeii sunt buni si se afla in
sufletele oamenilor buni : “ Zeul nu afla pe pamant un loc mai potrivit unde sa locuiasca decat un suflet pur.” In acest sens zeii mai erau numiti si Constiinta Divina care cobora in mintea oamenilor : “ Constiinta Divinitatii coboara chiar in faptura omeneasca.” Scopul final era : “ comuniunea zeilor cu oamenii si a oamenilor cu zeii. Acesta este Bonus Genius.”
Tot Cicero spunea ca : “ Virtutea nu vine de la natura, nici din invatatura, ci din samanta divina.” Zeii sunt buni. Ei salasluiesc in sufletele oamenilor piosi si curati care credeau in ei si erau buni. De fapt aceasta este ( sau era ) esenta religiei antice greco-romane : comuniunea cu zeul prin contopirea cu duhul acestuia ( Bonus Genius ) care se primea prin rugaciuni, jertfe, libatii dar mai ales de catre o inima pioasa si pura care nu a pacatuit niciodata neincalcand legea sau facand o crima. Ierofantul spunea atunci cand facea invocarea catre inceperea unei slujbe catre zei ca sa stea de o parte de templu toti cei cu cugetul patat de vreo crima sau ticalosenie si pacat pentru a nu murdari pe cei buni si piosi. Tot ierofantul ii chema la oficierea slujbelor catre zei pe toti cei cu inima curata. De asemenea zeilor le placeau un trup sanatos, o minte buna si o buna sanatate a sufletului. Zeii mai erau identificati si cu Mintea cea buna care opreau oamenii de la rau. In acest sens in Corpus Hermeticum se spune : “ Eu, care sunt Mintea insasi, nu voi ingadui ca lucrarile din trup sa fie savarsite pana la capatul lor ; ci fiind pazitorul portii, voi inchide toate intrarile si voi reteza lucrarile mintii care produc fapte josnice si rele.”
Asadar zeii erau buni. Ei salasluiau in sufletele oamenilor buni. Ei respingeau pe cei rai pentru a nu se murdari de pacatele lor. Dar despre calitatile zeilor si natura lor vom mai vorbi in brosurile viitoare.