joi, 11 iunie 2009

ce inseamna sa fi pagan

Ce inseamna a fi “pagan”

Traim intr-o lume theoretic libera in care fiecare poate sa imbratiseze orice religie doreste cu conditia sa respecte legile statului in care traieste.
Dar lucrurile nu stau tocmai asa. Asistam la o acutizare a conflictelor religioase nu intr-atat intre culte ( care sunt partial tolerate de B.O.R. ) cat mai ales intre membrii diferitelor culte. Sintagme de genul “sectant” , “habotnic”, “fundamentalist orthodox” se aud din toate partile cu o ura si o inversunare care lasa de dorit.
In aceasta lume in care cel care nu imbratiseaza religia majoritatii risca sa fie etichetat este greu sa traiesti ( cu atat mai putin sa-ti faci propaganda sis a-ti faci noi adepti ) . Acesta este contextul in care traim. Dar sa vedem cum este sa fi “pagan”.
Impus de crestini in sec IV e.n. termenul de “pagan” este un termen peiorativ si el inseamna a fi fara Dumnezeu, a fi ateu sau a fi rau. De asemenea el mai este folosit pentru cei care nu merg la biserica sau nu respecta sarbatorile si ritualurile religioase crestine. Dar ce inseamna a fi cu adevarat pagan ?
A fi pagan inseamna a crede ca lumea a fost create de supremul zeu sau Demiurg din substanta sa unica si eterna.
A fi pagan inseamna a crede ca barbatul a fost creat de Prometeu si s-a numit Epimeteu, iar femeia a fost create de Vulcan si s-a numit Pandora.
A fi pagan inseamna a crede in zei si in pronia lor divina si in faptul ca ei sunt buni si ne ajuta mereu.
A fi pagan inseamna a respecta legile divine, omul, zeii, filozofia si statul in care traieste.
A fi pagan inseamna a te ruga catre zei, a face vointa divina, a iubi natura si creatia zeilor : omul .
A fi pagan inseamna a construe temple si altare , a participa la slujbe in cinstea zeilor antici , a le canta imnuri de slava, a oficia jertfe si libatii si a intra in comuniune cu zeii.
A fi pagan inseamna a respecta viata, ierarhia divina cu zeii sai, cu nimfele si driadele.
A fi pagan inseamna a nu pacatui deoarece cine pacatuieste este rupt de divinitate, de raza zeului si este atacat de spirite rele care il chinuie neincetat pentru a primi o pedeapsa si mai mare.
A fi pagan inseamna a fi bucuros sa primesti in casa ta noi oaspeti deoarece ei sunt ocrotiti de Zeus cel Ospitalier si vin in numele lui.
A fi pagan inseamna a-ti iubi parintii pentru ca ei te-au crescut si te-au educat aparandu-te de rau.
A fi pagan inseamna a iubi natura pentru ca printre copaci traiesc si driade fiinte dragi zeitei Demetra.
A fi pagan inseamna a respecta zeii si a te initia in misterele lor divine, fie ca este vorba de misterele din Eleusis sau de alte mistere.
A fi pagan inseamna a celebra sarbatorile antice slavind si proslavind pronia divina a zeilor.
A fi pagan inseamna a te conduce dupa principiile filozofiei si morale pentru ca semintele zeilor sunt : virtutea, cumpatarea si credinta.
A fi pagan inseamna a-i invata pe altii tainele zeilor, legea zeilor si iubirea fata de aproape.
A fi pagan inseamna a te inchina zeilor in duh si adevar refuzand sa te inchini la chipuri cioplite, deoarece zeii sunt fiinte energetice de lumine bune care traiesc in cer.
A fi pagan inseamna a te ruga zeilor pentru a intra in comuniune cu ei.
A fi pagan inseamna a intra in comuniune cu zeii fie in stare de veghe ( prin materializarea zeilor ) , fie in stare de somn ( prin vise ) .
A fi pagan inseamna a primi din partea zeilor duhul lor care este Bonus Genius.
A fi pagan inseamna a lupta cu raul, cu pacatele si cu eriniile pentru a fi curat in fata zeilor.
A fi pagan inseamna a fi bun si tolerant cu totii deoarece cei care cred in zei se conduc dupa principii etice si morale :
- Primum non nuocere – mai intai sa nu faci rau
- Pax deorum – pacea zeilor
Iata cateva trasaturi ale unui pagan care crede in zei.
Sunati-ne !
Noi credem in zei si in pronia lor divina.


Pro Latina Gheorghe Razvan Gabriel
0766 710 996